Zwemles vanaf 4 jaar

Kinderen vanaf 4 jaar kunnen zwemlessen volgen voor het zogenaamde Zwem-ABC. Het Zwem-ABC bestaat uit drie Zwemdiploma's: A, B en C. De zwemdiploma's A en B zijn waardevolle tussenstapjes maar een kind dat diploma C heeft, is pas echt een veilige zwemmer die zich kan redden in moderne subtropische zwembaden en bij activiteiten in, op en bij het water.

De eerste fase van de zwemles

In het begin wordt veel aandacht besteed aan het watervrij maken van kinderen. Dit is een hele belangrijke periode. Hierin wordt namelijk de basis gelegd voor het leren zwemmen. Vandaar dat tijdens de voorbereidingsfase les wordt gegeven in kleine groepjes van maximaal 8 kinderen. Kinderen leren lopen in het water, spetteren, te water gaan en er uit klimmen, draaien van borst naar rug naar borst, onder water gaan, onder water kijken en oriënteren. Deze zaken zorgen ervoor dat kinderen het water leren kennen en zich er prettig in gaan voelen.

Spelenderwijs leren zwemmen

Veel oefeningen worden in spelvorm aangeboden, omdat dat voor jonge kinderen de beste manier is om iets te leren. Denk dus niet dat het kind alleen maar speelt in het water, ieder spel heeft een bedoeling!

De inhoud van het zwem ABC

Bij het Zwem-ABC leren kinderen vanaf het begin vier zwemslagen: enkelvoudige rugslag, schoolslag, borstcrawl en rugcrawl. Behalve aan de zwemslagen wordt ook aandacht besteed aan allerlei oefeningen in diep water, zoals verschillende manieren van in het water gaan, onder water zwemmen, klimmen en klauteren op een vlot en de kant en naar de bodem gaan.

Het belang van het zwem ABC

Het is erg belangrijk om het Zwem-ABC volledig te volgen. Pas na het behalen van het C-diploma is uw kind een veilige zwemmer.

Na het behalen van het zwem ABC

Na het behalen van het Zwem-ABC zijn nog tal van andere diploma's te behalen zoals ZwemvaardigheidSnorkelen en Survival zwemmen. Even geen zin in diploma's dan kunnen kinderen (en jeugd tot 16 jaar), ook deelnemen aan Aquasporten voor Kids oftewel lekker sport en spel in het water. Vanaf ongeveer 16 jaar kunnen ze dan doorstromen naar de volwassenen groepen van het Aquasporten.

 Het onderhouden van de zwemvaardigheid

Gaat u zelf niet regelmatig zwemmen met uw kind? Dan is het verstandig om na het behalen van het zwem ABC deel te nemen aan Update zwemmen.

naar-de-lestijden1